Category Archives: Untuk Bakal Ibu

Apa Yang Perlu Saya Buat Apabila Pening Ketika Hamil?

worried-girl-413690_1920

Kehamilan adalah sebuah proses panjang yang memerlukan penjagaan yang sangat rapi. Baik daripada orang yang hamil itu sendiri, juga dengan bantuan ahli keluarga lebih-lebih lagi si suami. Ketika dalam fasa kehamilan, emosi memang mudah terganggu dan terlampau banyak perkara-perkara remeh yang tidak sepatutnya kita pandang enteng dan jangan pernah ambil mudah. Contohnya, pening.

Ya, kalau sewaktu tidak hamil mudah sahaja. Apabila pening, telan sahaja panadol 2,3 biji; dengan izin Allah pening akan hilang dan badan menjadi bertenaga semula. Tetapi bagaimana sekiranya kita diuji dengan kepeningan ketika hamil, adakah cukup berusahakan 2,3 biji panadol sahaja? Atau apakah kita perlu bertemu dengan doktor pakar untuk melihat apa yang sebenarnya terjadi kepada janin kita?

Kami juga tertanya-tanya, dan insyaAllah inilah jawapan yang paling tepat kami dapati dan kami kongsikannya dengan anda semua. Jika anda merasakan perkongsian ini dapat memberikan manfaat buat orang lain, jangan lupa klik butang share ya!

Mengapakah saya rasa pening semasa hamil?

Sebab mengapa anda berasa pening bergantung kepada usia kehamilan anda. Pada awal trimester pertama, anda mungkin rasa pening dan loya kerana tekanan darah yang rendah. Ini berlaku kerana hormon kehamilan iaitu progesteron merehatkan dinding salur darah anda, menyebabkan tekanan darah anda menurun. Ini boleh menyebabkan anda berasa pening dari seawal minggu kelapan. Tetapi ingat bahawa pening adalah ciri-ciri biasa kehamilan. Di antara setengah hingga tiga perempat daripada wanita hamil akan merasa pening.

Dalam trimester kedua dan ketiga, rahim anda yang sedang membesar berkemungkinan menekan saluran darah. Ini juga boleh menyebabkan anda berasa pening. Sebab-sebab lain mengapa anda mungkin berasa pening termasuk:

 • Jika anda berdiri terlalu cepat, darah mungkin tidak mempunyai cukup masa untuk sampai ke otak. Ini dipanggil hipotensi postural.
 • Jika anda berbaring terlalu lama. Kira-kira satu dalam 10 wanita hamil mengalaminya disebabkan oleh tekanan darah.
 • Jika anda belum makan dan gula dalam darah rendah, terutamanya pada lewat petang.
 • Jika anda kekurangan zat besi dalam darah (anemia).
 • Jika anda terlampau panas.

Apakah yang boleh saya buat untuk menghilangkan rasa pening?

Ini bergantung kepada apa yang menyebabkan anda berasa pening, tetapi langkah pertama yang terbaik ialah duduk. Ini bukan sahaja membantu menghentikan pening, tetapi anda dapat mengelak daripada terjatuh.

Bergerak dengan lebih perlahan turut membantu. Contohnya, cuba bangun perlahan-lahan berbanding bangun dengan tiba-tiba daripada kerusi atau katil.

Jika anda berasa pening semasa berbaring, mengiringlah ke sebelah kiri kerana ini akan membantu jantung anda mengepam darah ke seluruh badan dengan lebih mudah.

Ini mungkin juga satu cara badan anda memberitahu bahawa anda memerlukan penambahan tenaga. Jika anda belum makan dalam masa satu atau dua jam, snek ringkas dan cepat dapat menaikkan tahap gula dalam darah anda. Dan pastikan anda tidak terdehidrasi. Minumlah air atau jus buah.

Dalam kes-kes tertentu, anda tidak dapat berbuat apa-apa kecuali duduk atau baring mengiring dan tunggu sahaja ia berlalu. Masalah pening yang datang dan pergi ini boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang kehamilan.

Adakah masalah pening semasa hamil ini berbahaya?

Jarang sekali. Tetapi walaupun ia perkara biasa, jangan pandang ringan terhadap masalah ini. Bahaya terbesar daripadanya ialah pitam. Jika anda berasa hendak pitam:

 • baring mengiring ke sebelah kiri;
 • atau duduk dengan meletakkan kepala di antara kedua-dua lutut.

Posisi ini dapat menggalakkan perjalanan darah ke otak, yang mana dapat meredakan rasa hendak pitam.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Anda patut berjumpa doktor jika anda pitam, jika anda sering pening atau jika anda turut mengalami:

 • kesakitan pada bahagian pelvis atau perut;
 • sesak nafas;
 • penglihatan kabur;
 • jantung berdebar;
 • sakit kepala;
 • muntah.

Pening boleh jadi satu simptom anemia yang serius. Ia juga boleh jadi kerana anda bernafas terlalu cepat atau terlalu dalam (hiperventilasi). Ia juga boleh jadi disebabkan oleh sesuatu yang tidak ada kena-mengena dengan kehamilan anda. Sebab itulah jika anda mempunyai sebarang kebimbangan, jangan teragak-agak untuk meminta bantuan. Tetapi ingatlah bahawa berasa pening akibat terlampau panas, kelaparan, loya, atau berdiri terlalu cepat sering kali hanyalah sebahagian daripada asam garam kehamilan.

Artikel ini telah disunting daripada artikel asal yang bertajuk : Pening semasa hamil,